In ons overzicht van de kantoortrends van 2022 namen we duurzaamheid als een belangrijk criterium op. Medewerkers, maar ook klanten en partners besteden namelijk hoe langer hoe meer aandacht aan de milieu-impact van je kantoor.
Dat betekent natuurlijk dat je je energieverspilling tot een minimum moet beperken met efficiënte toestellen en (idealiter) het gebruik van hernieuwbare energie. Maar wist je dat je meubelkeuze evengoed een behoorlijke impact heeft op de grootte van je ecologische voetafdruk? Daarom delen we graag enkele tips in verband met de aankoop van duurzame meubels voor je kantoor.
Duurzaamheid = kwaliteit
Een eerste aandachtspunt voor wie zijn kantoor wil inrichten met duurzame meubels: kies voor kwaliteit. Bij duurzaamheid denken we vaak aan ingrepen zoals hergebruiken, recycleren, sorteren en composteren, maar helemaal bovenaan de ‘zero waste hierarchy’ staat – met recht en reden – ‘rethink/redesign’. Afval vermijden door een slim design is met andere woorden nog altijd beter dan afval recycleren. Gelukkig doen tal van leveranciers vandaag inspanningen om hun producten zo te ontwerpen en te maken dat ze lang meegaan.
Wanneer je vergadertafels, bureaustoelen en ladeblokken jarenlang dienstdoen, verspil je uiteraard je minder grondstoffen en minder energie dan wanneer je ze geregeld moet vervangen. Daarom vertegenwoordigen we bij Alternativ bewust alleen maar merken die garant staan voor kwaliteit.
Lokaal kopen
Ten tweede zijn duurzame meubels lokaal gekochte meubels. Het spreekt voor zich dat kantoormeubilair van Belgische of Nederlandse fabrikanten minder transportkilometers nodig heeft, en dus minder uitstoot veroorzaakt. Bovendien heb je met lokale producenten meer zekerheid over de sociale duurzaamheid, of het feit dat het item tot stand kwam in veilige omstandigheden en in ruil voor een fair loon. Om die redenen zitten er heel wat Belgische merken in het Alternativ-aanbod, zoals Extremis, Polyvision, Robberechts en BuzziSpace. Onze noorderburen zijn ook goed vertegenwoordigd, met onder meer Arper, Artifort en Moooi.
Awards en certificaten
Tot slot loont het de moeite om na te gaan welke awards en certificaten je meubelfabrikanten kunnen voorleggen. Steelcase, waarvan wij een trotse partner zijn, kreeg bijvoorbeeld de “2021 Better Practice”-award voor uitmuntend energiebeheer. Verder werd het merk beloond voor zijn “tremendous effort and progress to support the wellbeing of people and the planet” met een plekje in het “2020 sustain[HUMAN]ability® Leadership Recognition Program” van Shaw, het grootste tapijtbedrijf van Amerika.
Heel wat meubelen van BuzziSpace, dat alleen met gerecycleerde materialen werkt, zijn dan weer UL Greenguard Gold-gecertificeerd. Dat betekent dat ze de luchtkwaliteit verbeteren. Alleen items met een bijzonder lage uitstoot krijgen dit prestigieuze certificaat.
Duurzame meubels bij Alternativ?
Heb je graag wat hulp bij je kantoorinrichting? Onze experts kunnen je alles vertellen over duurzame meubels en andere slimme keuzes. Neem dus gerust contact met ons op.