Welke gevolgen heeft de pandemie voor kantoorvastgoed in steden? Zal telewerk de crisis overleven? Hoe kunnen we werknemers aanmoedigen om terug te keren naar kantoor? Staat de toekomst van de stedelijke zakenwijken op het spel?
Voor Eric Bastin, CEO van Growners, blijft het professionele kantoor een plaats waar mensen samenkomen. Aan kmo’s biedt hij concrete oplossingen voor de aanschaf van een kantoor dat volledig klaar is voor de wereld van morgen.
Growners is een vastgoedhandelaar gevestigd in Lasne in Waals-Brabant. De kernactiviteit van het bedrijf is de aankoop van kantoorgebouwen en magazijnen die minstens 10 jaar oud zijn aan de rand van Brussel-Stad (mobiliteit staat centraal in hun visie). De gebouwen worden gerecycleerd of opgedeeld in kavels van 50 m² tot 8.000 m² (het aanbod is ruim!) alvorens ze te koop of te huur worden aangeboden. Eigenaar worden van een kantoor dat volledig klaar is voor de toekomst… Tot zover de introductie.
Is telewerk de toekomst? Eric Bastin: “Dat denk ik niet. Verplicht telewerk is één iets, maar weloverwogen en zelfgekozen telewerk à la carte is iets anders. Die twee zijn niet te vergelijken. Verschillende studies wijzen in de richting van een geleidelijke terugkeer van werknemers naar het werk. Veel telewerkers willen terug naar hun kantoor om zich niet geïsoleerd te voelen, weer face-to-face met hun collega’s te kunnen praten, zich gewaardeerd te voelen door het management, enzovoort. De ongeziene gezondheidscrisis die we hebben meegemaakt heeft een onverwacht positief effect gehad: het heeft ons laten inzien dat het kantoor een plek is waar mensen samenkomen. Dat moet ook zo blijven, zo niet riskeren sommige telewerkers er psychisch onderdoor te gaan.”
Maar het pendelen van en naar het werk is tijdrovend…“Ja, dat klopt. Kiezen voor een bedrijf in een overvolle binnenstad is dan ook onverantwoord. Daarom ligt 90% van het vastgoed dat wij te koop aanbieden aan de rand van het stadscentrum of in de buurt van een treinstation, een fietssnelweg of de Brusselse ring. Een enorme troef op het vlak van mobiliteit!”
Sommige studies maken gewag van een geleidelijke terugkeer van werknemers naar kantoor. Blijft dit een grote uitdaging voor bedrijven? “Zeker. Het is een van de belangrijkste uitdagingen waarmee bedrijven te maken zullen krijgen in de nasleep van de crisis. De kantoren van vroeger zullen moeten worden omgevormd tot een aantrekkelijke werkomgeving en een plek waar men zich goed voelt. Daarom hebben we Alternativ de opdracht gegeven een speciale cel te creëren in een gebouw in Diegem. Met deze cel, opgesteld in een hal ter grootte van een stationshal, willen wij onze klanten laten zien hoe kantoren een belangrijke rol kunnen spelen in het welzijn van hun werknemers, zolang er voldoende aandacht wordt besteed aan de inrichting.”
De Belg is geboren met een baksteen in zijn maag, maar hij investeert niet noodzakelijk in de tertiaire sector! “Dat klopt, maar Covid-19 heeft bedrijven gedwongen om de toekomst van kantoren te herbekijken.”
Dus u maakt zich geen zorgen over de zeer geleidelijke hervatting van het werk? “Bij Growners besteden we veel aandacht aan de locatie van kantoren, dus aan een goede mobiliteit, en ook aan de zeer competitieve prijzen van de kantoren die we aanbieden. Door “gerecycleerde” gebouwen aan te bieden staan we natuurlijk veraf van de prijzen van nieuwe kantoren in de binnenstad. Bovendien bieden wij kavels aan waarvan de oppervlakte is aangepast aan de vraag. Onze klanten hebben zelfs de optie om hun werkeenheden naar verschillende locaties te decentraliseren…”
Wie is uw doelgroep? “Scale-ups en middelgrote kmo’s (van 2 tot 100 personen) die een kantoorruimte willen kopen – gefinancierd door hun bedrijf – en dus hun vastgoed willen uitbreiden. Dankzij ons bedrijfsmodel kan een kmo eigenaar worden van zijn kantoor tegen een huurprijs die gelijk is aan de terugbetaling van een banklening. Een win-winsituatie dus!”, besluit Eric Bastin enthousiast.