Biofilie is een concept waarbij de natuur in een leefruimte, een kantoor wordt gebracht.
De zoveelste modetrend?
Nee hoor.
Verschillende studies hebben aangetoond dat natuurlijke elementen in het kantoor integreren een positieve impact heeft op het welzijn en de productiviteit van de werknemers.
Een woordje uitleg…
We danken het concept biofilie aan Edward O. Wilson, een internationaal gerenommeerde Amerikaanse bioloog, de ‘vader’ van de biodiversiteit. Volgens deze briljante Harvard-professor heeft de mens een aangeboren biologische behoefte om zich te verbinden met het leven, met de natuur, om te kunnen evolueren. Die bewering wordt gestaafd door tal van studies die de positieve impact van de integratie van biofilie in leef- en werkomgevingen bewijzen.
De natuur als plek om te herbronnen? Verschillende psychologische studies en onderzoeken in cognitieve wetenschappen bevestigen dat de zee, de bergen, bossen, wind, water, elke visuele link met de natuur een weldoend effect heeft en de bloeddruk en de stresshormonen in het bloed doet dalen.
De natuur naar kantoor halen …
Hoe kunnen we onze werkplek verbinden met de natuur?
- Door groene planten in de werkruimten te integreren. Dat zou een positieve invloed hebben op de luchtkwaliteit, de stress verminderen, kalmerend werken en de inspiratie en de creativiteit bevorderen.
- Door te kiezen voor natuurlijk licht! Beatriz Arantes, onderzoekster bij Steelcase, wijst op de verontrustende cijfers uit een wereldwijd rapport over ruimten waar mensen werken: “42% van de kantoormedewerkers werkt op plaatsen zonder natuurlijk licht.” We weten nochtans dat licht het moreel verbetert – psychiater Norman Rosenthal heeft dit in 1984 aangetoond – het leren vergemakkelijkt, de cognitieve vaardigheden stimuleert en de prestaties verbetert!
… of oproepen!
We kunnen de natuur naar kantoor halen, of … hem oproepen! De onderzoekers van Steelcase* integreerden niet alleen materialen en elementen uit de natuur in kantoorruimten, maar werkten ook met kleuren, texturen en biomorfe motieven die naar de natuur verwijzen. Dit wordt ‘biofiel ontwerp’ genoemd. We kunnen immers “onze hersenen misleiden door ze te laten geloven dat ze zich in een natuurlijke omgeving bevinden”, zegt Beatriz Arantes. De Steelcase-merken (Coalesse en Designtex) hebben bijvoorbeeld een stof ontworpen waarvan het patroon de golving van water, zand en aarde oproept, voor een gegarandeerd rustgevend effect! Natuurlijke kleuren en materialen, organische vormen zoals spiralen, koepels (rechte hoeken bestaan niet in de natuur!) en alle motieven die een natuurlijke vorm weerspiegelen, vinden hun weg naar uw kantoorruimten om het welzijn van de medewerkers op het werkte garanderen.
* Neem zeker contact met ons op als u meer wilt weten over de integratie van biofilie in kantoren en ons aanbod biofiele ontwerpen. Alternativ is de officiële Belgische partner van Steelcase, de Amerikaanse leider voor kantoorinrichting en -meubilair.
Lees alvast het goed gedocumenteerde magazine 360° van onze partner Steelcase om meer te weten te komen over de werkplek van morgen!